telescopul Hubble

Telescopul Hubble împlineşte 20 de ani. NASA prezintă cele mai bune imagini.
"Fotografia zilei" pe site-ul NASA este cea a unei mici porţiuni din nebuloasa Carina, regiune în care poate fi observat spectaculosul proces de naştere a stelelor. În imaginea din drepta se poate vedea un cocon de prof şi gaz din nebuloasă. Carina se află la 7.500 de ani lumină de Soare. Formaţiunea (coconul) are o lungime de trei ani lumină, de trei ori mai mare decât diametrul sistemului solar.
Culorile din imagine indică prezenţa oxigenului (culoarea albastră), hidrogen şi azot (verde) şi sulf (roşu). Fotografia a fost surprinsă în februarie, dar publicată ieri.
Hubble - încă patru ani în spaţiuTelescopul Hubble a fost lansat în spaţiu în aprilie 1990, fiind reparat în 1993 şi în 2009. Telescopul a trimit peste jumătate de milion de imagini, surprinzând peste 30.000 de ţinte celeste. Primele imagini, alb-negru, au fost transmise la 20 mai 1990.Potrivit NASA, telescopul se află la 600 de kilometri deasupra Pământului. Telescopul Hubble va fi înlocuit în 2014, de James Webb Space Telescope.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © CyberShots